Gemeenten baseerden hun parkeerbeleid lange tijd op vrij beperkte gegevens: parkeerdrukmetingen en giswerk. Tegenwoordig worden parkeerdata onder andere verkregen via scanauto’s, wat veel nauwkeuriger is. Bovendien zijn deze gegevens op elk moment beschikbaar.
Lang werd bij de ontwikkeling van parkeerbeleid gewerkt met gegevens die bijna uitsluitend waren gebaseerd op parkeerdrukmetingen, waarbij vaak sprake was van momentopnames. Met die telgegevens werd vervolgens voor een aantal jaren beleid gemaakt. Naar trends over tijd, zoals bijvoorbeeld seizoenspatronen, bleef het gissen. Tegenwoordig zijn de transactiedata van parkeren op straat en in garages, en de data van scanauto’s, bijna continu beschikbaar. Monit Data zet deze data al meer dan 10 jaar om in relevante en heldere informatie, zodat gemeentes beter parkeerbeleid kunnen maken – bij zowel bestaande gebieden als bij de ontwikkeling van nieuwe gebieden.
Analyse bezoekersnorm
Eén voorbeeld is de zogenaamde bezoekersnorm, waarbij vaak een norm werd gehanteerd van 0,3 plaats per woning. Op basis van parkeergegevens van ruim 15 gemeenten die Monit Data verzamelde, is recentelijk een analyse gemaakt van het daadwerkelijke gebruik. Het gebruik bleek zelden hoger dan 0,15 plaats per woning. Wat betekent dat dus met de helft van het aantal parkeerplaatsen volstaan kan worden.
Dashboard van parkeerdruktemeting met de scanauto.
Parkeerbalans bij gebiedsontwikkeling
Een ander mooi voorbeeld is een dynamische parkeerbalans tussen vraag een aanbod van parkeercapaciteit bij gebiedsontwikkeling. Het beleid van veel gemeenten maakt het mogelijk dat beschikbare parkeercapaciteit (deels) wordt ingezet voor nieuwbouwontwikkelingen. Uitgangspunt is dat parkeren op eigen terrein wordt geregeld, maar het kan zijn dat er bijvoorbeeld in een buurt’s avonds ruimte op straat beschikbaar is. Dan mag die vrije capaciteit voor een deel in de parkeerbalans gebruikt worden om bij te dragen aan het voldoen aan de parkeervraag. Monit Data heeft een parkeerbalansmodel beschikbaar, waarin de actuele bezettingsgraad van het afgelopen – voortschrijdende – jaar als basis wordt genomen. Eerst wordt de beschikbare vrije parkeercapaciteit per gebied ingevuld, bijvoorbeeld de op vijf na drukste dag van het jaar. Vervolgens worden de op eigen terrein te realiseren parkeerplaatsen ingevuld. Zo is in een oogopslag te zien of het totale aanbod (eigen plaatsen plus beschikbare openbare plaatsen) van parkeercapaciteit voldoende is voor de vraag, wat handig en efficiënt is om snel inzicht te krijgen in parkeervraagstukken bij gebiedsontwikkeling.
Ontmoet Monit op de Nationale Verkeer Expo voor meer informatie
We vertellen je graag meer hoe je gebiedsontwikkeling en parkeerbeleid beter vorm kan geven met hulp van parkeerdata. Bezoek ons op stand 6.14 op de Nationale Verkeer Expo op 28 november 2024. Klik deze link voor meer informatie en registratie voor gratis toegang tot de beurs.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de uitgave MobiliteitsPlatform. De oorspronkelijke publicatie is te vinden via deze link.