Ons wagenpark is snel aan het elektrificeren. Dat creëert uitdagingen voor EV laadinfrastructuur en parkeren. Onze collega Peter Dingemans gaf zijn visie hierover in een recent interview ter gelegenheid van de Intertraffic 2024 beurs. In dit artikel een Nederlandstalige samenvatting van het interview en hoe Monit Data deze EV uitdagingen aangaat.
We zien om ons heen steeds meer EV’s in het straatbeeld. Deze EV’s moeten ook allemaal ergens laden en parkeren. Maar ook is er nog steeds parkeerruimte nodig voor fossiele auto’s. Daarnaast willen veel steden het aantal auto’s op straat verminderen om een meer leefbare publieke ruimte te creëren. En ons elektriciteitsnet lijkt niet voorbereid op deze nieuwe en groeiende behoefte aan energie.
Met dit alles wetende, zal het aanbod van EV infrastructuur en parkeren dan ooit voldoen aan de groeiende vraag? Voor Intertraffic 2024 in Amsterdam heeft onze collega Peter Dingemans in zijn rol als EPA en VEXPAN bestuurslid een interview gegeven over deze uitdagingen. In dit artikel geven we een korte samenvatting van het interview. Het gehele originele engelstalige interview kan je lezen via de link beneden.
Vanuit Monit Data herkennen wij ook deze verandering in ons wagenpark, en daarmee de nieuwe inzichten welke exploitanten van parkeerfaciliteiten nodig hebben. In het interview worden onder andere een paar vraagstukken benoemd waar Monit Data kan helpen met data gedreven informatie.
Een vollopend elektriciteitsnet
Een van de grootste uitdagingen bij meer EV’s is congestie op het elektriciteitsnet. Om deze uitdaging aan te gaan moeten we deze congestie goed in beeld krijgen, waar en wanneer zorgt de vraag van EV’s voor knelpunten. Binnen de Parkeermonitor suite van Monit Data is een EV module beschikbaar welke met het OCPI protocol data van laadpalen verzamelt. In een overzichtelijke kaartweergave is zo helder te zien wat de bezetting van de laad infrastructuur is. Dit kan per wijk en per individuele laadpaal geanalyseerd worden. Ook is informatie over laadprofielen beschikbaar, bijvoorbeeld hoeveel energie is afgenomen, en op welke momenten, en bij welke laadpalen. Door met deze informatie te weten wat de daadwerkelijke behoefte aan energie is, ontstaat de mogelijkheid om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen met oplossingen als Smart Charging en Vehicle-to-Grid.
Kaartweergave van EV laadpaal bezettingen op wijkniveau. Hoge bezettingsgraden zijn zichtbaar in rood en oranje weergegeven gebieden.
Parkeergarages en EV laden
Een andere ontwikkeling welke voor nieuwe uitdagingen zorgt is de EV laadinfrastructuur in parkeergarages. Veel steden verplaatsen parkeerplekken van de straat naar parkeergarages om een meer leefbare publieke ruimte te creëren. Voor zowel publieke en private parkeergarages komt daarmee de vraag hoeveel laadpalen er geplaatst moeten worden. Maar met meer laadpalen en EV’s aanwezig in parkeergarages heeft dit ook implicaties voor brandveiligheid. Hoeveel EV’s er nu eigenlijk in een garage zijn is voor deze vraagstukken daarmee belangrijke informatie.
Monit Data heeft daarom bij een actieve parkeergarage een pilot gedaan om inzicht te geven hoeveel EV’s op welk tijdstip er geparkeerd waren. Door het open en uniforme datamodel van onze Parkeermonitor konden we data van diverse bronnen en systemen combineren om deze informatie te genereren.
Samenvatting van een Monit Data pilot project. Hierbij werd in een parkeergarage geanalyseerd welke type voertuigen (benzine, hybride, EV) er aanwezig waren. Dit is hier vergeleken met de type voertuigen zoals bij het RDW geregistreerd zijn.
Lees het volledige interview met Peter over deze, en meer uitdagingen van de groei in EV’s, via deze link. Het originele interview is in het Engels.
Ons team is ook op Intertraffic 2024 aanwezig om je meer te vertellen over Monit Data’s Parkeermonitor, de EV module en onze andere oplossingen.