De ANWB geeft een waarschuwing voor dure laadpalen op vakantie. Om ‘laadpaalplakkers’ te voorkomen zijn er vaak extra kosten voor de tijd dat je bij een laadpaal staat. Het laten staan van een EV bij een laadpaal na einde van de laadsessie is ook een fenomeen in Nederland. Voor een volledig inzicht in dit samengaan van EV laden en parkeren is EV laadpaal data geïntegreerd in de Parkeermonitor van Monit Data.
Een opmerkelijk nieuwsbericht in deze vakantie periode. Een ongelukkige Nederlandse EV rijder moest recentelijk 480 Euro betalen voor een nachtje laden op een Franse camping. Dit omdat de laadpaal naast de kosten voor het laden ook een tarief hanteerde voor het bij de paal staan. De ANWB waarschuwt dat in veel landen, in tegenstelling tot Nederland, er vaak extra tarieven gerekend worden hiervoor.
‘Laadpaalplakkers’
De elektrificatie van ons wagenpark gaat snel. Hoewel het aantal EV laadpalen ook groeit, is er een schaarste aan publieke laadmogelijkheden. Daarom is er veel discussie hoe om te gaan met zogenaamde ‘laadpaalplakkers’, EV rijders die de auto laten staan bij een laadpaal nadat ze klaar zijn met laden. In vele landen, waaronder populaire vakantiebestemmingen, is het daarom niet ongewoon dat er naast kosten voor het laden ook kosten worden gerekend voor de tijd bij de laadpaal.
In Nederland worden er naast reguliere parkeertarieven vaak geen kosten gerekend voor het staan bij een laadpaal. Maar ‘laadpaalplakken’ is hier ook geen onbekend fenomeen in het dagelijkse leven. Het is natuurlijk wel zo makkelijk om je EV gewoon een aantal uur te laten staan bij een laadpaal bij een restaurant, winkelstraat of museum. Daarmee zien we dat ook hier de werelden van EV laden en parkeren steeds meer bij elkaar komen.
EV Laadpunten informatie geïntegreerd in Monit Data’s Parkeermonitor
Integraal inzicht met de Parkeermonitor
Gezien dit samengaan van EV laden en parkeren, zijn daarom in de Parkeermonitor van Monit Data EV laadpalen volledig geïntegreerd. Binnen één overzichtelijk dashboard is alle belangrijke informatie over parkeren en laden eenvoudig beschikbaar. Zoals bezetting, laadsnelheden, de lengte van laadsessies, afgenomen vermogen en gegenereerde inkomsten. Beheerders van parkeerfaciliteiten hebben hiermee in één hand alle informatie om de beschikbaarheid van EV laadpalen te optimaliseren en ‘laadpaalplakkers’ te minimaliseren.
De integratie van EV laadpunt data in de Parkeermonitor is gebaseerd op het OCPI protocol. Met dit open protocol wordt de communicatie tussen de diverse partijen betrokken bij EV laden vereenvoudigd. Hiermee wordt het gebruik van EV laadpunten voor EV rijders makkelijker en transparanter. Het OCPI protocol wordt beheerd door de EV Roaming Foundation waar Monit Data ook bij is aangesloten.
Op vakantie? Goed opletten!
Voor de EV rijders die nu op vakantie gaan? Het advies is om van te voren goed de tarieven van een laadpaal op je vakantiebestemming te controleren. Dit kan bijvoorbeeld via de app van je laadpas.